Voorbeelden van mogelijke vormingsthema's
Communicatie ondersteunen met modelleren en kern- en randwoordenschat: hoe begin je eraan? BasisvormingCommunicatie is een basisrecht. Wanneer dit niet of onvoldoende lukt, om uiteenlopende redenen, met gesproken taal, kunnen we gebruik gaan maken van pictogrammen. Om een taal te leren moet je erdoor omgeven worden. Het passief gebruiken van taal gaat vooraf aan het actief gebruiken ervan. Dat geldt ook voor Ondersteunde Communicatie met pictogrammen. Een persoon leert Ondersteunde Communicatie, doordat er Ondersteunde Communicatie gebruikt wordt in de communicatie naar hem of haar toe. We noemen dit modelleren. Kernwoorden zorgen ervoor dat je cliënt een hele waaier aan communicatieve behoeften zal kunnen uiten. Wil je graag de communicatieve en taalvaardigheden van je cliënt stimuleren, dan zet deze vorming je op weg. We verduidelijken de principes van kernwoordenschat, randwoordenschat en modelleren en bekijken hoe we deze concreet maken in de praktijk.
|
Workshop: Communicatie ondersteunen met modelleren en kern- en randwoordenschat.
Deze praktische workshop is een vervolg op de vorming "Communicatie ondersteunen met modelleren en kernwoordenschat: hoe begin je er aan?". Hoe ga je nu zelf aan de slag met kernwoordenschat en modelleren? Hoe kan je Ondersteunde Communicatie gaan integreren binnen dagdagelijkse handelingen en activiteiten. We proberen zelf verschillende symboolgebaseerde communicatiesystemen uit en oefenen hiermee aan de hand van concrete activiteiten en voorbeelden uit de praktijk.
|
Communicatie ondersteunen met modelleren en kernwoordenschat: hoe gaat het nu verder? GevorderdenJe bent vertrouwd met de basisprincipes van kernwoordenschat en modelleren, maar je weet niet altijd hoe het nu verder moet in de praktijk. Met welke criteria kies je een symbolenwoordenschat en hoe kan je de brede omgeving meekrijgen in het modelleren? Welke zijn de verschillende stappen in het proces en hoe kan je de communicatieve en taalvaardigheden blijven uitbreiden. Op welke manieren kan je met deze principes geletterdheid stimuleren in alle stadia van het OC-proces? In deze vorming leer je hoe je kernwoordenschat en modelleren inzet om de communicatie- en taalontwikkeling te blijven stimuleren.
|
Ondersteunde Communicatie voor mensen met afasieHet implementeren van een communicatiehulpmiddel bij personen met afasie is vaak geen evidentie. Welke eenvoudige (low-tech) hulpmiddelen zijn er? Wat kan je gemakkelijk zelf maken of aanpassen? Waarmee moet je rekening houden als je een hulpmiddel kiest of maakt? Hoe leer je een patiënt en zijn omgeving werken met een hulpmiddel? ... Je verneemt het allemaal tijdens deze workshop.
|
Wat als de stem van je patiënt plots wegvalt?
|
Stap voor stap leren werken met een ondersteund communicatiehulpmiddelWil je graag aan de slag gaan met een specifiek softwaresysteem of communicatie-app, maar weet je niet goed waar te beginnen? Wil je graag weten hoe je het communicatiebestand kan aanpassen en personaliseren? Tijdens deze vorming overlopen we de verschillende mogelijkheden van een communicatiehulpmiddel naar keuze en leren we je hier stap-voor-stap mee werken zodat je er daarna zelfstandig mee aan de slag kan gaan.
|
Levenskwaliteit van mensen met een verstandelijke beperking versterken: wat kunnen tablet, pc en smartphone bieden? BasisvormingMisschien ken jij al verschillende manieren om de zelfstandigheid en participatie van mensen met een verstandelijke beperking te versterken. Maar weet je ook genoeg over de mogelijkheden van tablets, smartphones, apps, websites, …? Deze workshop zoomt in op verschillende toepassingen voor ADL, vereenvoudigen van internettoegang, e-mail, lezen, schrijven, vrijetijdsbesteding, enz. We tonen verschillende toepassingen die onmiddellijk inzetbaar zijn in de praktijk.
|
Workshop:
|
Zinvolle vrijetijdsbesteding voor mensen met ernstig meervoudige beperkingenWe geven een overzicht van apps, tablets (Android en iOS) en andere toestellen die je kan gebruiken bij de vrijetijdsinvulling van personen met een ernstige meervoudige beperking. We nemen ook de tijd om al deze hulpmiddelen uit te proberen.
|
Plannen en organiseren:
|
Een tablet bedienen als dit motorisch te moeilijk is.
|
Workshop:
|
Oogsturing implementeren in de praktijk, waar moet je aan denken?Om oogsturing succesvol uit te proberen en/of te implementeren moet je als therapeut met veel aspecten rekening houden. Zit je met veel vragen hierover? Hoe werkt het? Welke systemen bestaan er en wat zijn de verschillen? Wat kan je reeds observeren met laagtechnologische systemen en welke observatiemogelijkheden biedt de gespecialiseerde software? Wat heb je nodig om met oogsturing aan de slag te gaan? Waar moet je op letten bij positionering? In deze vorming geven we je concrete handvaten mee voor de praktische implementatie van oogsturing bij je cliënt.
|
Oogsturing stap voor stap aanleren, van visuele aandacht tot communicatie.Oogsturing is een bijzondere vorm van bedienen met veel potentieel voor personen met meervoudige beperkingen. Vaak is het moeilijk in te schatten welke de visuele en cognitieve mogelijkheden van de gebruiker zijn. Het leerproces verloopt meestal in kleine stapjes: van het stimuleren van visuele aandacht tot gericht selecteren en communicatie vaak als einddoel. Er bestaan reeds meerdere stapsgewijze handelingsplannen. Hierop baseren we ons om voor de verschillende stappen concrete toepassingen/spelletjes te tonen. Waar mogelijk, tonen we ook gratis alternatieven.
Begeleid je personen in het gebruik van oogsturing of wil je dat gaan doen? Wil je weten hoe je dit in verschillende stappen aanleert? Dan is deze vorming iets voor jou. |
Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften ondersteunen met ICT. Welke aanpassingen zijn redelijk?Meer leerlingen met een beperking gaan naar het gewone onderwijs. Welke programma's, apps, toestellen, ... ondersteunen het leerproces? Welke aanpassingen bestaan er? Je krijgt een overzicht van vele verschillende oplossingen.
|
Gebruik ik als blinde of slechtziende persoon het klassieke hulpmiddel of de app?In deze vorming vergelijken we oplossingen voor diverse functieproblemen. Gebruik je een pocket beeldschermloep of een loep-app om te lezen? Gebruik je een daisyspeler of een daisy-app om boeken te lezen? Gebruik je een kleurendetector of een app om kleuren te ontdekken? Er wordt ruim de tijd genomen om zelf aan de slag te gaan met de beide alternatieven, zodat je zelf de pro’s en contra’s kan ervaren.
|
Overstappen van daisy CD’s naar online boeken, wat komt erbij kijken?Boeken, tijdschriften en kranten op CD hebben hun beste tijd gehad. Internet is het nieuwe distributiekanaal voor gesproken boeken. Maar wat omhelst deze omschakeling voor de hulpverlener en de gebruiker? En is zo’n onlinespeler moeilijker in het gebruik? En welk soort daisyspeler moet ik kiezen: een klassiek tafelmodel, een pocketmodel, een app, een daisyspeler voor mijn TV, een Webbox, …? Of zijn de eBoeken en eReaders uit de gewone handel een goed alternatief? Op deze en nog veel meer daisy-vraagstukken krijg je in deze hands-on workshop een antwoord.
|